vankila.jpg

Kuva: Hämeenlinnan vankilamuseosta

Millainen on koti, johon eron jälkeen muutetaan? Pariskunta eroaa, yhdessä ei voida enää asua. Jotenkin on asuminen ratkaistava. Jotkut jäävät eron jälkeen asumaan yhteiseen kotiin yksin, jotkut jopa yhdessä, Useimmat meistä joutuvat muuttamaan toiseen asuntoon eronsa jälkeen, haavojaan nuolemaan.

Minulla on ollut kaksi erokotia. Ensimmäisen rakensin itselleni ja lapsilleni turvasatamaksi. Muotoilin valtavan, värkkään kuplan, jonka suojaan pyöräytin lapset ja itseni. Rikkimennyt maailma ja sen aiheuttamat kolhut koetin jättää kuplan ulkopuolelle. Oli paljon uutta koettavaa, kohdattavaa, mietittävää ja muokattavaa.

Eroperhe. Karmea sana, joka raateli minua sisältä ja ulkoa. Ihan persiistä! Olimme perhe, johon kuului yksi aikuinen ja kolme lasta. Exällä oli pian 'uusperhe'. Sekin sana kuulosti oudolta,, Eihän siinä mitään uudelleen tai uudestaan perheilty.

Toisen erokotini rakensin täysin yksin. Asunto oli pitkään melkein tyhjä. Siellä oli sänky, ruokapöytä ja 8 tuolia, astiakaappi. Tärkeimmät. Kirjani olivat laatikoissa. Asunnossa kaikui ja tuoksui uudelta. Aamuisin pohdin missä suunnassa wc sijaitsee. Asunto tuntui hotellihuoneelta tai jonkun toisen kämpältä. Hiljaisuus oli hämmentävää, ainoastaan hissi kolahteli silloin tällöin. 

Aamut seurasivat minua haamuina, yhden h-kirjaimen elämääni lisänneinä. Olin yksin. Ensimmäistä kertaa elämässäni asuin yksin. Eli ollut vanhempia, ei veljeä, kämppiksiä, puolisoa, lapsia. Ei edes gerbiiliä. Sinkku, yksineläjä, naimaton, eronnut, erotettu - vapaa, vapautettu. Luonnollinen henkilö. Villintymään päässyt, päästetty.

Viisi vuotta olen asunut erokodissani, asunnossani, yksin. Haavat nuoltu, hyvin pärrrjätty, sanoisi Bridget Joneskin. Erokodista on tullut koti, josta voi jo jatkaa uuteen kotiin. Jos sopiva löytyy. Koti.