Pitikö ne uutiset taas katsoa?  Eikä se riittänyt, piti vielä ilmatieteenlaitoksen saitilta tutkia lisää? Niin kaunis päivä tänään, kuinka nopeasti sää muuttuu? Illalla oli vielä tähtikirkasta ja rauhallista.

Kello 02 pomppaan vuoteesta kuin jalkajousella ammuttuna, vasempaan jalkaan sattuikin. Osuiko minuun jokin? Ovenkolkutin hakkaa raivoisasti. Kotoinen hirmumyrsky Justiinahan se siellä. Seitsemän asutun vuoden jälkeen en ole onnistunut kiskomaan helkuttiin moista värkkiä ovestani. Pirullinen keksintö. Vilkaisen verhojen välistä pihalle, ei ainakaan rankkasada vielä. Hawajivaikuitteinen puutarhatuoli pehmusteineen uhmaa tuulta, ei suostu kenoon.

Uni on minusta kadonnut. Prkl, se mehiläispesä virkosi myös. Pää ei armahda, turbulenssi sen kiihtyy. Tartun kirjaan, en jaksa keskittyä. Kuuntelen taloani, sen huokaisuja, kolinoita. Juuri eilen kattopeltejä uusivat riskit ja ruskettuneet miehet monitaskuhaalareissaan. Joko homma tuli valmiiksi, en ehtinyt kysyä, näin vain mersun takavalot haalarihemmon kaasuttaessa ansaittuun iltasaunaansa. Teen tutun yötarkistuksen, kyllä jokaikinen teini on onnistunut sammuttamaan jokaikisen virikelaitteensa.

Ykkönen etenkin on yöeläin, vaikka miten siihen järkeä takoisin. Ensin se on irroitettava tietokoneesta - jotta teinihottelin johtajatar pääsee myös koneelle (kakkoskone on Kuopuksen huoneessa, se sammuu aina ensimmäisenä). Pesukonetta purkaessa tajuan, että tv:n valo vilkkuu Y:n huoneessa. Y makaa sängyssään kaukosäädin kädessä.

- Sammuta tv, lausun.

 - En pysty, kuuluu uupunut huokaus. Tartun säätilöön ja tsup, kuva katosi. Kevyt puheensorina jatkuu silti.

- Mistä tuo ääni tulee, kysyn.

- Stereot on päällä, mutisee Y.

- Missäs niiden kake on, alan etsiä. Peiton alta vilahtaa Y:n toinen käsi:

- Tässä.

- Noh, sammuta toosas.

- En pysty kykenee, voihkaisee Y. Toistan hetki sitten tapahtuneen. Sammutan valot huoneesta ja käännän selkäni, kun terhakka pimputus alkaa.

- Mikä toi on, en tunnista ääntä.

- Sain teeeexxxtaarin, Y haukottelee.

- Ei helkutti, miten tuo mykistetään?

- Ne voi olla tärkeitäkin. Pissis-Lissulla on sydänsuruja ja Treba sai turpaansa tänään, meni leguriin.

- Sinä et voi olla ympärivuorokautinen automaattivastaaja. Eikö ne muutkaan sit nuku?

- Ei, jengi hakkaa koneit ja duunaa kaikkee.

- No, mä laitan tän kuitenkin nyt äänettömälle.

Aikani ihmeteltyäni tunnistan käyttöliittymän ja saa kuin saankin puhelimen hiljaiseksi. Suljen oven takanani ja palaan pyykin pariin. Kun pyykki on oiottu ja taiten aseteltu narulle, pysähdyn Y:n oven taa. Avaan oven ja tasianen hengitys täyttää huoneen. Puhelin on hiljaa, mutta uuden viestin saatuessa huoneen täyttää discomainen vikkuvalo, joka kestää useita sekunteja.

Nuori ei lepää unissaankaan. Olisko hää tullut säähulluun sukuunsa?