Mitä tarkoittaa sana 'tirkistysaukko'?

peephole.jpg

Kuvataiteissa käytetään usein apuna tirkistysaukkoa. Mustasta paperista tai pahvista leikataan kehikko, jonka avulla voidaan rajata kohteita. Ei siis pyritä esimerkiksi maalaamaan koko maisemaa, vaan siitä rajataan osa pois.

Samoin koen kirjoittamiseni. Jatkuvasti rajaan kuvistani jotain pois, mutta samalla painotan jotain kohtaa.

Vankilan sellien ovissa on tirkistysaukko, josta vanginvartijat, vankilan johtaja ja Vallan Pitäjä voivat kurkistaa sisään silloin kuin tahtoo. Vangilla itsellään ei ole mahdollisuutta luukkua avata, sillä se avataan vain
ulkopuolelta.

alcatraz_cellblock_thru_peephole.jpg

Samoin on blogin pitäjällä on valta tarkastella pikkuikkunastaan kirjoituksen kohteitaan. Hänellä on valta (ja vastuu) poistaa väärät kirjoitukset.

Noh, tämä linkki selvitti minulle monta mieltäni askarruttanutta kysymystä. Lintukodon käsiteverkossa tirkistysaukko on pelkästään seksuaalissävytteisiä tirkistelyjä varten... .php?id=16284 . Tämä 'Lintukoto' selvensi, miksi blogiini on päädytty etsimään apua seksuaalipulmiin.

Ikkunoihin sai ainakin joskus hankkia juorupeilin tai tirkistysaukon, josta varsinkin eläkeläiset saattoivat tarkkailla pihamaan tapahtumia... Ihan niin mummoksi en vielä ole ajatellut heittäytyä.

Minä ajattelen, ettei ihminen koskaan lopulta kykene näkemään missään eikä mistään kokonaiskuvaa. Kun ikää karttuu, tarve laajempien yhteyksien tajuamisesta ja havaitsemisesta tosin kasvaa.

Toisaalta, en milloinkaan halua menettää likinäköäni täysin. Haluan tirkistellä läheltä, katsoa tarkkaan ja pysähtyä. Mitä pienempää ja mitättömämpää, sen kiinnostavampaa. Tahdon katsoa sammakkoperspektiivistä korkealle. Tahdon pysähtyä ihastelemaan hämähäkin seitin lujuutta Hangon tuulisella rannalla. Tahdon nähdä asvaltin loiston sateen jälkeen. Tahdon kurkotella taivaisiin, rajata kuvani - ja pysyä pienenä.

 <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />