traffic3.jpg

Osallistuin SPR:n ja Liikenneturvan järjestämään USKALLA AUTTAA! -koulutukseen. Koulutuksen tarkoituksena on antaa valmiuksia toimia tilanteessa, jossa saavut ensimmäisenä tieliikenneonnettomuuspaikalle. Aikaa kului tunnin verran.

Meillä oli selkeä ja hyvä keissi. Tulimme paikalle, kun kolmion takaa tullut autoilija oli ajanut moottoripyöräilijän päälle ja pyöräilijä oli lentänyt vastaantulevien kaistalle... Mitä siis tehdä?

Tärkeintä oli kiskoa jaloista loukkaantunut pois vastaantulevien kaistalta - ettei joutuisi toista kertaa yliajetuksi. Hurjalta tuntui myös kokeilla, liikkuuko ilmavirta potilaan nenän alla, siis onko hän hengissä. Jos ei liiku, eikä hengitys kulje, on kuollut - karmivan yksinkertaista. Tässä tapauksessa 'näyttelijä' oli toki onneksi elävä.

Oheisesta linkistä löytyvät ohjeet:
http://www.redcross.fi/ensiapu/ensiapuohjeet/fi_FI/liikenneonnettomuus/

Ostin myös uuden ensiapulaukun autoon. Semminkin, kun auto vetelee viimeisiään, voi sen sisällä tai ulkopuolella oleville tulla tarvetta ensiapuvälineistölle. Moottoripyöräilijöille tarkoitetussa, hieman meikkipussia suuremassa pakkauksessa, oli lisävarusteita hieman enemmän kuin autoilijan pakkauksessa. En löytänyt sitä SPR:n verkkokaupasta, mutta tilaamalla varmasti saa.

Viime viikkojen lehdissä on ollut monta surullista tarinaa. Autoilu ovat yhä miellyttävämpää ja yhä hiljaisempaa. Varsinkaan nuoren kuljettajan on vaikea käsittää, millaiset voimat häntä tottelevat. Puhe hevosvoimista tuntuu suorastaan mitätöinniltä, veevitosista puhuminen taas tuntuu kaasujalan  kutitukselta.

Ns. kesäautoja näkee yhä runsaasti - ja varsinkin nuorilla. Moottoripyörät tuntuvat lisääntyvän kesä kesältä. Muistutin hiljattain Esikoista ja itseäni samalla: - Muistakin kääntää pääsi kunnolla, ettei motoristi jää kuolevaan kulmaan, kirjaimellisesti, ennen kuin lähdet vaihtamaan kaistaa!

Nosto-ohjeet ovat tärkeitä. Hyvällä otteella saa liikutettua potilasta oikein ja samalla kaularanka pysyy suorana kun potilasta tuetaan itseä vasten. Oma ensiapukurssini on luokattoman kaukana menneisyydessäni, joten päätin tormistautua ja hakkiutua mahdollisimman pian ea-kursseille.

Apua tarvitsee jokainen joskus. Jonain päivänä olen itse joko auttamassa tai autettavana. Silloin on tiedettävä, miten toimia.

http://www.redcross.fi/ensiapu/ensiapuohjeet/fi_FI/index/