Kysymys: Mitä yhteistä on yksinhuoltajilla ja homoseksuaaleilla?

Vastaus: Kummankin seksuaalielämää käsitellään keskusteluissa julkisemmin kuin keskivertoheteroparin seksuaalielämää.

Perustelu:  Seksuaalielämän kontrolloiminen on ollut eräs vallankäytön ja kontrollin muoto. Kannattaa muistaa, että vielä sata vuotta sitten nainen oli miehensä holhouksenalainen. Samoin nainen leimattiin hysteeriseksi tai huoraksi, jos osoitti millään tavoin seksuaalisuuttaan. Homoseksuaalit ovat  vasta viime vuosikymmeninä saaneet oikeuksia, jotka ovat heteroille olleet itsestäänselvyyksiä vuosikausia.

Olen ollut yksinhuoltajana 8 vuotta. Monenlaista hämmennystä olen sekä itse kokenut, että saanut tosilta eronneilta kuulla. Kuulemma eronneet naiset aiheuttavat hämmennystä työpaikoilla, taloyhtiöissä ja harrastuksissaan. Erään naisen mustasukkainen ex-puoliso kielsi häntä ottamasta aurinkoa bikineissään omalla pihallaan, jotteivät taloyhtiön naimissa olevat miehet joutuisi kiusaukseen!

Työpaikoilla on kahviporukoissa supistu milloin kenenkin eronneen villistä seksuaalielämästä. Samaa kokevat homoseksuaalit. Yksin eläminen tai homoseksuaalisuus näyttää edustavan vakituisessa heteroparisuhteessa oleville vapaan seksuaalisuuden temmellyskenttää. Ihminen määritellään ensimmäiseksi seksuaalisilta ominaisuuksiltaan, ja vasta toiseksi esim. älyllisiltä. Tästä olen keskustellut homojen ja lesbojen kanssa.

No onko tämä paha juttu? Kaikkihan me olemme seksuaalisia ja kaikkihan me läheisyyttä kaipaamme.

Yksinhuoltajaäiti joutuu usein varjelemaan ns. mainettaan lastensa vuoksi, yhä edelleen. Kuinka moni pikkukundi onkaan vetänyt kaveriaan yhä lättyyn, kun sen mutsia on huoraksi haukuttu? Kuinka moni nuori tyttö onkaan keskellä omaan seksuaalista heräämistään joutunut pohtimaan äitinsä  suhdetta seksiin ja omaan kehoonsa?

Yksinhuoltajaisä kohtaa myös ennakkoluuloja. Miehet taputtelevat selkään ja kannustavat nauttimaan vapaudesta. Yh-isien seksuaalielämää tarkkaillaan. - Taasko sinne meni eri nainen? Sukulaiset kyselevät, pärjääkö mies lasten kanssa? Osaako se edes ruokaa laittaa? Sosiaaliviranomaisilta löytyy yllättäviä asenteita.

Kansanedustaja Anni Sinnemäki kerää kirjoituksia 'yhden vanhemman perheen' (mikä termi!) arjesta:

http://www2.eduskunta.fi/fakta/edustaja/600/index.html