kuunvalossa.jpg

"Kuunvalossa mustat pojat näyttävät sinisiltä" -näytelmästä syntynyt elokuva (Moonlight) sopi täydellisesti Pääsiäiseni teemaan. Elämä on kärsimystä ja sen kanssa elämään opettelemista, Rakkauden etsimistä ja vaalimista. Pidin lapsenlasta sylissä, kuuntelin häntä ja hänen itkuaan, pelkoa ja kiusatuksitulemista, erilaisena olemista. Miten meissä vuosisadat surevat samaa surua! Kiusaamisen syyt vaihtelevat, mutta asia pysyy.

Myös minulta on kysytty kuin elokuvassa: Mikset pane hanttiin kiusaajillesi? Ja kyllähän me jotain keksimme, me kaikki: päihteet, urheilun, riippuvuuden, rikollisuuden, musiikin, meren hellät aallot - joiden sisällä häly katoaa. Vahvuudella voi piilottaa heikkoutensa, vai voiko? "Kuka sinä olet?", on keskeinen kysymys. "Pitää itse päättää, mikä sinusta tulee",elokuvan toinen tärkeä teema. Kuka minut määrittelee, ympäristö vai minä itse?

Elokuva on koottu kolmesta jaksosta: Little, Chiron ja Black - kaikki päähenkilön nimiä eri aikakausina; pikkuisesta Chironista isoksi mustaksi. Upea kuvaus: runsaasti herkkiä, pysäytettyjä lähikuvia, hengitti yhdessä elokuvan äänimaailman kanssa: aaltojen, heinäsirkkojen, viulujen ja pianon tahtiin. Käsi, joka kannatteli päätä uidessa tai rakkauden hetkellä, oli lohdullinen kuva. Päähenkilön pää painaa elokuvassa paljon, niin paljon, ettei se enää kykene puhumaan juuri mitään. Luottamus puheeseen, sanojen merkitykseen, kuulluksi tulemiseen on kadonnut.

Ohjaaja Jenkins etsi näyttelijät silmien perusteella, lähikuvissa todella voi uskoa erinäköisten hahmojen olevan sama pieni poika, samat silmät katsovat meihin koko elokuvan läpi, katsovat kohti ja katsovat ohi, pois.

Valtavat teemat kulkevat läpi elokuvan: erilaisuus, yhteiskunnallinen epätasa-arvo, sosiaaliset ongelmat, päihteet, riippuvuudet, kiusaaminen, katumus, pettymys, turvattomuus, kausaliteetit, rakkaus, hyvyys (varaäitinä Teresa, sic), muutos, mahdollisuus, anteeksianto, toivo...

Me kaikki haluamme tulla nähdyiksi, kuulluiksi, hyväksytyiksi. Armoa ovat tuuli iholla katukuiluissa, meren aaltojen loppumaton, turvallinen humina ja toinen ihminen, lähellä, kuiskauksen päässä.

https://www.youtube.com/watch?v=9NJj12tJzqc