Minua paleltaa, vaikka kevätaurinko lämmittää. Ajat ovat hurjat, kaikkialla viilenee. Olen synnyttänyt lapsia tähän maailmaan, enkä suostu uskomaan mihinkään maailmanloppuun. En suostu uskomaan, etteikö millekään voida mitään.

 <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Mutta kele, ei täällä voi loputtomiin uinua! On herättävä toimeen! Asenteet ovat kylmentyneet. Esimerkiksi palvelualoilla työskentelevät kertovat, kuinka ihmiset kiukuttelevat, suuttuvat, ovat tylyjä ja itsekkäitä. Siinä on tapahtunut selkeä muutos.

 

En pääse tästä ajatuksestani irti: kun hyvinvointivaltio ajetaan alas, kuoletetaan, on seuraava valtiomuoto jo selvillä. Ankara armeija ja tiukkailmeinen isä astuvat vahtiin. Poliisivaltio on syntynyt.

 

Eikä poliisivaltiosta ole pitkä matka natoon, sukulaiseen. Kohta ollaan yhtä suurta tiukkaa ja ankaraa perhettä; koko Eurooppa Naton tiukassa syleilyssä, niin tiukassa, että henki pihisee.

 

Amerikkaa ollaan ajettu jo pitkään alas. Missisippi on tulvinut ennenkin ja tulvii vastakin, se ei paljoa valkoista, hyvinvoivaa, hoikkaa yläluokkaa kiinnosta.

 

Päät ja omat ja pääomat matkaavat Suomesta muille maille. Tosin niin siirtyvät päättömätkin nappitehtaat, kumisaappaat jne.

 

Ehkä meidät pelastaa sisu? Ruotsalaisille maammonsylin kylmeneminen on pelottavampaa, kuin meille. Siellä ei ole totuttu epäilemään, täällä vielä osa osaa olla varuillaan, ehkä? Ruotsalainen tuttuni, IT-konsultti sanoi, että suomalaiset vielä tekevät töitä, toisin kuin ruotsalaiset. Ruotsissa on kiistämätön tosiasia, että he tekevät 4-päiväistä työviikkoa. Kun töistä saa sairastelun vuoksi olla pois, siitä onkin muodostunut yleinen tapa. Hullu itsensä työllä tappaa.

 

Vai olisiko tuossa jokin viisaus? It-ala ainakin kuluttaa työntekijänsä kynttilää molemmista päistä. Mutta miten saada sijoittajat kiinnostumaan työantamisesta täällä? Viime viikolla lehdissä kirjoitettiin kuinka  'yritykset eivät ole löytäneet järkeviä sijoituskohteita' (lue: esim. työpaikkojen investoimiseen), vaan erityisesti suuryritykset hakevat lupaa ostaa ennätysmäärän omia osakkeitaan! Kele.

Osinkoja jaetaan ja omia osakkeita ostetaan. Hyvin on pyyhkinyt. Toisilla, vaan ei kaikilla. Työn antaminen ei kiinnosta enää ketään. Sietämättömän lyhytnäköistä ja arvotonta menoa. Vuosi sitten hyväksyttiin laki, jossa yhtiöiden oikeutta ostaa omia osakkeitaan nostettiin 5 prosentista 10 prosenttiin osakepääomasta ja kaikkien osakkeiden äänimäärästä

 

Olen joutunut perustelemaan miksi kannatan suomalaista demokratiaa, vaikka vammaisia ei hoideta, sosiaalihuolto ei toimi jne. Mietin asiaa hetken ja kysyin itseltäni, mitkä olivatkaan ne demokratian vaihtoehdot? - Monarkia, tyrannia vai oligarkia? Vastasin itselleni: - Ok, taidan sittenkin tyytyä tähän edustukselliseen demokratiaan...