Suomalaisen yhteiskunnan rakennemuutos jatkuu yhä. Ei enää niin rajusti kuin 1960- ja 70-luvuilla, mutta muutokset työelämässä näkyvät. Tätä kautta myös perheiden sisäinen dynamiikka on muuttunut.

Varsinkin miehinen maailma on kokenut rajun muutoksen. Mitä mies nykyään tekee? Valtaa sohvan ja valtikallaan säätelee tv:n kuvaruutua kuin maailmaansa. Miksi ihmeessä? Minä väitän, ettei mies tiedä, mitä muutakaan tekisi.

Mies ei enää painu päivällisen jälkeen huoltamaan puimuria, eikä edes autoa, sillä sekin on niin elektroninen kapistus, ettei siihen enää koske kuin laillistettu sähkömies. Mies ei lähde hakkaamaan puita, ei niitämään tai muuraamaan tiiliä.

Mies on Tarzan, jonka viidakko on suljettu. Mies on Pehtoori, jonka pellot on paketoitu. Mies on Hiihtäjä, jonka sukset on katkottu. Mies on Nikkari, jonka vasaran on Lääkintöhallitus kieltänyt, sillä sillä voi tappaa. Mies on Mies, joka aamulla kokeilee, onko kalleudet tallella. Peilistä Mies ei itseään tunnista.

home_page_main_large_image.jpe

OECD:n tutkimuksen mukaan 13% 15 - 19-vuotiaista pojista ei tee mitään. Suomessa on epäilty lukemaa. Minä taas epäilen, että se on todellisuudessa suurempi.

Peruskoulun jälkeen yhä useampi Nuori Mies on hukassa. Lukiossa ja ammatillisissa oppilaitoksissa Vastuu on suuri ja - Vapaus myös. Se on monille likaa, liian varhain. Kun kouluissa ei edes enää opeteta, vaan kurssit suoritetaan netissä, netistä etsityin tiedoin, on monilla iso riski pudota kelkasta.

Nuoret miehet katsovat isiään, eivätkä tiedä, minne mennä ja kenestä ottaa mallia. Monelta on isän vienyt joko avioero, alkoholi tai tietotekniikan yritys. Kotona ei isää näy tai jos näkyy, niin sohvalla nukkumassa.

Olisiko ratkaisu Miesten puuhamaa? Paikka, jossa miehet saisivat taas osoittaa saavansa aikaan. Monet miehet rakentavat mielellään, elektronikkaa, tietokoneita, soittimia, puutöitä. Autoja ja moottoripyöriä tuunaillaan kellareissa.

Kuulin kertomuksen, jossa eräs nuori mies tarjoaa laajalle ystäväpiirilleen mahdollisuuden tulla luokseen, suureen maalaistaloon, korjailemaan autojaan yms. Tilalla on useita lisärakennuksia, joissa voi puuhailla. Kerrassaan mainio idea!

Moni Mies on myös siirtynyt keittiöön. Se on minusta erittäin suositeltavaa Puuhailumaa. Kummasti helpottaa perheen elämää, kun Mies värkkää arjen murkinat, eikä vain juhlien kurmeet.

Mies HALUAA olla tarpeellinen. Jokainen haluaa. Minusta Suomessa juuri nyt on hankalaa olla Tarpeellinen Mies. Uskon, että osa naisista suorittaa ja siivoaa miehetkin elämästään. Nainen on ollut aina vahva. Olisiko jo vihdoin aika heikentyä?