Neitsytpolku.jpg

Mistä, miten ja milloin ero puolisosta alkaa? Alkaako se nukkumisesta lapsen sängyssä, rutiineista, muutoksen kaipuusta? Vai sittenkin Rakastumisesta Upeaan Ihmiseen?

Entä sitoutumisen velvoite, pettämisen vaara? Onko pettäminen ajattelua vai intiimialuerikos? Kesämökki ei näytä riittävän muutoksen tarpeeseen romaanin päähenkilölle, Richardille. 

Ihana, viisas ja 13 vuotta vanhempi Paula vie miehen mielenrauhan. Mikä Paulassa vetoaa Richardiin? Paulalla on aikaa, koska hänellä ei ole omia lapsia. Hän vastaa ja kuuntelee, kommentoi ja ohjaa. Samaan aikaan lukijalle kerrotaan, kuinka Rickardin äiti, Suvi puuttuu kaikkeen, ohjailee ja kommentoi. Jotain tuttua siis?

Suvi ei ymmärrä poikansa eroa, asettuu lasten äidin, Sonjan puolelle. Huomauttelee ikäerosta, vertailee Ranskan presidenttipariin. Samaan aikaan Paula sheivaa itsensä kipeäksi, ehkä ikäeron pelossa, vaikka itsenäinen nainen onkin. Asuminen ei ole enää yhtä suloista kuin Neitsytpolulla: uusi, yhteinen asunto ei ole yhtä kaunis ja lumo on vaarassa hälvetä, kun lapsiperheen arki astuu uusiin uomiinsa.

Viisas Paula opettaa taas: kun tehdään yhdessä, kukaan ei jää yksin. Aluksi vähän pakollakin. Neitsytpolku sai nimensä likapyykkiä Kaivarin rantaan kuskaavien piikojen mukaan. Tuleeko pyykistä puhtaampaa, kun pyykkäri on vanhempi ja viisaampi? 

Mmmh. Jokainen ero on erilainen. Osapuolia on syytä kunnioittaa. Kun herrasmieskirjailija eroaa, syntyy siisti, vähän mauton, suolaton keittokirja. 

YLEN Teemalla pyörii vielä islantilainen tv-sarja Isäviikonloput. Päähenkilönä siinä on parisuhdeterapeutti Karen. Tässä ero on raastava. Järkevät ihmiset sekoilevat ja heittäytyvät tunteidensa vietäviksi. Ihmisiksi oleminen on vaikeaa, ja usein juuri tätä. Elämää kaikilla mausteilla.