Kävelemme kaupungin satoja vuotta vanhoja katuja. Olemme äkkiä aukiolla, jolle kaikki hakeutuvat. Kello on astronomiaa täysi, aika ei pysähdy, vaikka opas sulkee sateenvarjonsa, kokoaa väen ympärilleen ja pajattaa puheensa kuin miljoonasti aiemmin. Toisto on täällä uskonto.


1601571.jpg

 

Ylitämme komean sillan, jolla turistit parveilevat puluina, kääntyilevät, laulavat, huutelevat toisilleen. Sillan patsaat katsovat kohti ja yli joen, huokaavat mustuneen janoisina kulkijoiden olutpulloille. Me seuraamme ruotsalaisopasta, kuin vahingossa, muutaman askeleen. Jätämme he, jotka melkein näyttivät meiltä ja karkaamme sivummalle. Aukiolla on viileä arkadi, jonka pöydät kutsuvat olusille.


1601574.jpg

 

Olutlasin läpi näkyy kellotorni. Sinne! Miljoonien kaaritiilien armeija levittyy allamme. Vuoren rinteille runtinaat rakennuttivat salaisia puutarhojaan. Kohdatakseen salaa kaivattujaan? Suunnitellakseen valloituksiaan, kuunnellakseen vakoilijoiden viestejä? Baby Jesus -kirkko houkuttaa katolilaisia vahanuken äärelle, meille nukke on nukke. Kirkko kukitettu, sekava ja me nälkäisiä.

 

Kuljemme köysirataa kohti, jonotamme ja hyppäämme vahingossa puolivälissä pois. Onneksi on kahvila, jossa jättimäiseen essuun pukeutunut tyylikäs miestarjoilija tarjoilee muoviin pakattuja voileipiä. Kahvi virkistää ja pian jatkamme ylös saakka. Huipulla on suuri ruusutarha, jota siniset kukat reunustavat.

 

Poikkeamme kulkuväylältä sivummalle, suutelemaan, huomaamme avoimen portin. Muurien keskeltä löytyy salainen puutarha! Rodot ja atsaleat kukkivat yltäkylläisinä, sireenit tuoksuvat huumaavasti, tulppaanit hohtavat kirkkaina. Ihastelemme tovin, jatkamme matkaa ja annamme puutarhan muuttaa sieluihimme.


1601576.jpg

 

Vaellamme joutilaina hetken, kunnes huomaamme muidenkin lepäävän nurmikolla. Hän ojentaa käsivartensa minulle tyynyksi ja samassa olen unessa. Unessa voin ohjata uniani, haluan nähdä tätä unta kauan. Näin turvassa, näin auki en ole koskaan ollut. Avaan silmäni ja näen sinisen taivaan hänen silmissään hymyilevän.

 

- En ole ennen nähnyt kenenkään voivan nukahtaa tuolla tavoin, sekunnissa, kuin vauva kesken hymyn, hän nauraa. - Sinulla on sellainen vaikutus minuun, nauran takaisin.