Murrosikäinen ihminen elää muutoksen kourassa:  hän putoaa suureen regressioon, kaikki näyttäytyy tahmaiselta, mikään ei suju (tämä on nuoren TUNNE ja todellisuutta myös). Ajan taju katoaa nuorelta usein, he unohtelevat asioita, oikein mitään ei saada aikaiseksi. Turhautuminen johtaa usein nuoren sukeltamaan tyytymättömyyden ämpäriin. Luin jostain aivofysiologian tutkimuksista, joiden mukaan murrosikäiseltä puuttuu solurakenne (orwhatever), joka edesauttaa kausaaliajattelun kehittymistä. Tee siinä sitten johtopäätöksiä, ratkaisuja, uusissa tilanteissa. Ja niihinhän nuori väistämättä joutuu.

Murrosikäinen etsii yhteyttä vanhempiinsa, kaipaa yhdessäoloa, esim. tytöt kaipaavat isäänsä elokuviin ja ostoksille, joissa isä hyväksyvästi katsoo ja näkee tyttärensä. On tärkeää, että isät näkevät ja hyväksyvät muutokset tyttärissään. Naiseksi kasvaminen on aina ollut vaativaa, eikä se helppoa ole nykypäivänäkään.

Varsinkin yksinhuoltajeperheissä murrosikäiselle pojalle on sietämätöntä elää yhdessä äidin kanssa. Kaikki äidissä uhkaa mieheksi kasvamista, irtaantumista. Vihaisuus on AINA PUOLUSTAVA tunne. Tunteet ovat suojautumista varten. Rakkaussuhde äitiin on aina ehdoton, siinä on taisteltava äidistä eroon ja on siedettävä yksinäisyyttä. Murrosikäisen epätoivo, esim. alkoholin käyttö, on pakoa, selkeän tunteen tuntemisen kieltämistä.

Mainiossa piirroselokuvassa  'Nemoa etsimässä.' lapsi teki väärin, ei totellut, joutui kadotukseen, mutta pelokas isä ei luovuttanut vaan pakottautui maailmaan etsimään poikaansa. Lopulta he löysivät tien toistensa luo. Uskon, että niin käy AINA vanhempien ja lasten välillä. Side on vahva. Uskon hyvän kierrättämiseen.

Murrosikäisen vanhempi ei enää kasvata. Siinä vaiheessa aletaan katsastella, mitä on kuoriutumassa. Vanhempi seisoo kuin muuri, on ja pysyy. Hän on takaseinaä, johon nuori päätänsä hakkaa ja jota potkii. Vanhempi on myös ovi seinässä, lapsen tulla ja mennä. Nuorelle tärkeintä maailmassa on, että vanhemmat pysyvät. Vaikka miten naurettavat ja sietämättömät vanhemmat. Kunhan pysyvät, jotta on jotain mistä rempoa irti.