Poikkesin apteekkiin, päätä särki julmetusti. Rohtoliike on tuttu vuosien takaa, hyvämaineisella asuinalueella Helsingissä. Nuoruuteni ystävät asuivat siellä, tunnen seudut hyvin ja asuinpa ex-siippani kanssa siellä muutaman vuoden. Apteekin ympäristö näytti samalta kuin ennenkin, siisti kahvila, oiva kirjakauppa, mainiot ruokakaupat.

Lähestyessäni apteekkia näin kivetyksellä risti-istuvan keski-ikäisen pariskunnan, joka kiivaasti sanaili keskenään. Annoksista ja jakamisesta ei näyttänyt löytyvän sopua. Sisällä apteekissa huomioni kiinnittyi  vaivaantuneen näköiseen nuoreen naisfarmaseuttiin, joka lausui toistuvia kieltolauseita. Vilkaisin sivulleni ja näin pitkän, komean nuoren miehen, jolla oli paksu vaalea poninhäntä niskassa, trendikäät vaatteet ja kaunis rusketus. Mies ei katsonut alaspäin farmaseuttia, vaan puhui takaseinälle ja toisteli samoja lauseita: - Mulle luvattiin, etkö voi antaa, mikset voi?

Sain oman särkylääkkeeni ja ystävällisen viittauksen kohti juoma-automaattia. Avasin lääkepaketin, kiskaisin kapselin foliosta irti ja astuin vesipisteen viereen. Pumpattuani vettä mukiini, nostin katseeni ja tajusin automaatin kylkeen nojailevan siistin miehen olevan aivan muissa maailmoissa. Nielaisin lääkkeeni nopeasti ja astelin kerkeästi ulos apteekista.

Tähänkö on tultu? Terveydenhuoltohenkilöstön, farmaseuttien ja sosiaalivirkailijoiden työ on muuttunut yhä enemmän päihde- ja lääkehuuruisten 'asiakkaiden' kohtaamiseksi. Olen toki nähnyt tätä ennenkin, monella asuinalueella, mutta tämä näky yllätti minut täysin. Ongelmaa ei voi siis enää eristää. Rikkaat, kuuluisat ja kauniit - varokaa, teidänkin takapihoillanne on roskaa! Kulissit alkavat murentua. Jopa Helsingin Sanomat on viime aikoina kirjoittanut mielenterveys- ja päihdepotilaiden määrän kasvusta.

Toisten liiallinen hyvinvointi tuottaa aina toisten liiallista pahoinvointia. Yhteiskunnan arvojen tarkistaminen on välttämätöntä. Muuten saamme pian nähdä torson Suomi-neidon. Oikea käsi leikkasi vasemman käden turhana pois. Oikea käsi surkastui sekin, verenkierron vähyyteen.