Se kuuluisa ja paljonpaasattu pohjoismainen yhteistyö on mielenkiintoista. Työpaikallani järjestettiin yhteispohjoismainen seminaari, johon minut komennettiin ikään kuin seurustelu-upseeriksi. En siis raapustellut alustusta ahistuneena ruåtsiksi. Sen verran kuitenkin huålestuin, että nautin mennä viikolla tehokuurin loistokkaan Ruotsissa pitkään asuneen opettajan tarjottimelta. Yli 20 tuntia ruotsin kieltä neljän päivän aikana oli jymypaukku. Njam. Mieli rauhoitui

Niinpä olin henkisesti erittäin ruotsalaistunut vastaanottaessani vieraitamme. Norjalaiset tulivat, tottakai, reput selässään ja tukevat kävelykengät jaloissaan. Ruotsalaiset näyttivät huolettoman tyylikkäiltä. Islannin edustajaa katsellessani tuli tunne, että tuo ei pikkupakkasista kitise, sen verran järeää tekoa mies oli. Ja tanskalaiset, näyttivät euroopalaisimmilta ja ennen kaikkea käyttäytyivät siten. " Og  tørt og klart  mellem og øst og nordøst, ved Østersøen... Mgggghyyymmhgy??" Minua katsoo viehättävä, eloisa tumma nainen. Katson häntä pitkään ja intensiivisesti, koetan hahmottaa nielaistujen g-kirjainten keskeltä ruotsin kieltä. Aloitan vastaamaan kysymykseen, jonka arvelen hänen minulle esittäneen. hetken päästä nainen keskeyttää minut vilpittömän hämmästyneelltä englannilla: - Do you really can't speak dänish?!

Heh, enpä tosiaan ollut tajunnut. Tanskalaiset esiintyivät vain tanskan kielellä ja muut pohjoismaiset osaanottajat tuntuivat ymmärtävän heitä. He esittivät kysymykset ruotsiksi ja tanskalaiset vastasivat tanskaksi. Huvittavinta oli, etteivät tanskalaiset ymmärtäneet myöskään kollegoitteni ruotsia, vaan siirtyivät puhumaan englantia myös heidän kanssaan.

Kaksi intensiivistä päivää oli rankkaa, nyt on kuumetta ja ääni poissa, mutta mieli on silti virkistynyt. Jotain yhteistä meillä tosiaan on, vaikka erilaisuuksiakin on. Norjalaisten hyvinvointi sai jopa ruotsalaiset hieman kalpenemaan ja ottamaan etäisyyttä. Tanskalaiset kertoivat kyllä maansa ristiriitaisuuksista avoimesti, mutta muistivat tosin mainita mistä kaikkien pohjoismaiden kuninkaalliset olivatkaan alunperin kotoisin... Kööpenhaminassa liikutaan paljon pyörillä. Jalkakäyttöiset eivät ole ongelma, mutta kaupunki on pullollaan pieniä skootterintapaisia mopoja, joissa käytettävän bensan saatuttavuus on 11-kertainen autoihin verrattuna! Fogia ja mätää siis alavilla mailla, edelleen.

Norjassa on sopivasti ennen vaaleja kehitelty tietojärjestelmää, jossa esim. poliitikko voi halutessaan laatia tiedonhankintaprofiilin vastaamaan omia tarpeitaan. Näin hän voi esim. tarkistaa päivittäin missä lehdissä on ollut kirjoitus hänestä. - Olen lehdissä, olen siis elossa, taisi Prosperokin hihkaista blogissaan.