<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Musiikki on helpoin keino virittää muisti. Tuoksutkin toki toimivat, mutta niitä ei ole yhtä mainiosti arkistoitu kuin musiikkia. Mietin elämäni kesäbiisejä ja ohessa eräs niistä: Minnie Ripertonin biisi Lovin You saa hymyn huulilleni kahdesta syystä.

 

pangel.jpg

 

Ensimmäinen syy on muisto muutaman vuoden takaa. Hulvattomassa South Park –piirros-sarjassa soitettiin tätä biisiä pakkomielteenomaisesti. Kun siirrän tämän muiston toisen, tätä vanhemman muistoni päälle, virittyy kuva muistostani lämpimän koomiseksi.

 

Nuoruuteni oli pitkää odottelua ja kaipausta – ai, miten se eroaa aikuisuudestani? Siten, että nykyään saan päättää tekemisistäni, vaikka kaipailu jatkuukin.. Pahinta, mitä vanhemmat voivat teini-ikäisilleen tehdä, on luonnollisesti heidän raahaamisensa luontoon kaupungin sykkeestä, jonne 'kaikki muut' tietenkin saivat jäädä. Kaikki muut paitsi minä.

 

Kuljeskelin yksinäni ylisuuret kontiosaappaat jaloissani (äiti pelkäsi käärmeitä, joita ei tosin mökillä nähty) ja tiukoissa farkkushortseissa pitkin metsää. Sylissäni soi radiomankka, johon olin nauhoittanut mahdollisimman erilaista musiikkia. Kerran olin onnistunut nauhoittamaan biisin, jonka laulajaa tai tekijää en tuntenut, mutta joka teki minuun lähtemättömän vaikutuksen.

 

Lovin You -niminen biisi alkaa linnunlaululla ja pohdin ymmärtäisivätkö kotimaamme linnut Ameriikan lintuin laulelua. Hetken päästä ilman täytti helisevä la-la-laa-la-laa. Myöhemmin kuulin, että laulun esittäjä Minnie Riperton kuoli traagisesti 31-vuotiaana 1979. Minnien ääni oli täynnä puhdasta sielua ja soi uskomattoman kauniisti. Oopperataustasta ei ollut haittaa kevyemmänkään musiikin esittämisessä.

 

Tämä biisi lohdutti minua nuoruuden kipuiluissani, ensirakkauden menetyksen jälkeen. Yhä se saa minut iloitsemaan siitä nuoresta, joka olin. Yhä tämä huumaava naiivius huvittaa ja lohduttaa minua menetyksissäni:

 

Lovin' you is easy cause you're beautiful
Makin' love with you is all I wanna do
Lovin' you is more than just a dream come true
And everything that I do is out of lovin' you
La la la la la la la... do do do do do

 

Suomentamaan en moista riimitystä kyllä lähtisi, siksi kai tätä ei liene koskaan käännösbiisiksi väsättykään. Heh, rakastamisesi on helpooa, koska olet kaunis. Rakasteleminen kanssasi on ainoa (?!), jota haluan kanssasi tehdä... Aah, kuumaa kesää, tosiaan. Mitä nuori, ja hieman vanhempikaan kesältä.

 

Albumilla Perfect Angel (1974) on toinenkin minulle tärkeä biisi, jonka Maarit Hurmerinta myöhemmin esitti nimellä Siivet saan. Minnien Reasons on komea biisi, jossa myös kitara saa lentää – ja hyvin lentää myös kotimaisessa versiossa Sami Hurmerinnan soolo.

 

http://www.minnieriperton.com/sub/lyrics.html