(Kauneus puhkeamassa)

Olen lukenut viime aikoina kaikenlaista, käynyt teatterissa noin kerran kuukaudessa, keskustellut ja pohtinut asioita. Uuden vuoden alussa voi esittää toiveensa. Minä toivon kauniimpaa vuotta jokaiselle ihmiselle maapallolla.

Eira Mollbergin Molle, isäni kirjasta löysin viisaan Eiran viisaan sitaatin Dostojevskilta: " Kauneus pelastaa maailman". Rauni Mollbergin tytär on joutunut kokeman paljon rumaa, aivan kuten isänsäkin. Tytär selvisi etäisyyttä ottammalla ja valtavalla sinnikkyydellä. Lukiessani tuota lausetta hänen kirjastaan puhkesin sydämellisiin kyyneliin. Eiran kohdalla tuo lause on varmasti totta!

Samaa ajattelen omalta kohdaltani. En hellitä kauneuden okemuksistani. Tähän ikään mennessä olen ehtinyt kokea monenlaista. Ruumuuteen ja suruun ei saada asumaan. En tarkoita, että niiltä pitäsi silmänsä sulkea. Se ei olisi rehellistä. Mutta en myöskään halua katkeruuden, rumuuden ja surun sulkevan silmiäni kauneudelta.

Rakkaus on kauneutta, kykyä nähdä kauniisti ja halua uskoa kauneuteen. Olen hyvin kiitollinen elämälle, sillä se on tuonut eteeni paljon rakkautta.

YLEn Jungner puhui hienosti suhtautumisensa muuttumisesta syöpädiagnoosin jälkeen. Hänen perspektiivinsä muuttui täysin. Elämä on tässä ja nyt, ei kauheasti kannata suunnitella eteenpäin.

Pelko ja kiire vievät meiltä paljon. Pysähtyminen on rohkeutta katsoa asioita silmiin. Reilu kaksi vuotta sitten varoitin miestä: - Ole varovainen, sillä jos raavit tulitikkuja lähelläni, ne voivat roihahtaa. Hän vastasi rohkeasti, että sen roihun hän haluaa kokea.  Ei ole löytynyt roihun sammuttajaa, emmekä sitä kaipaa.

Tärkeintä on se, mikä kahta ihmistä yhdistää. Ei se, mikä heitä erottaa. Ymmärrys on tärkeintä. Olen hämmästynyt useasti, kuinka samanlaisesti rakastettuni saattaakaan ajatella. Ymmärrys kuuluu olennaisena osana rakkauteen. Rakastavaiset näkevät toisensa kauniina. Se on suurta armoa. Toivon sitä jokaiselle!