Sun äitis kehoitti jatkamaan hömppälinjalla. Hyvä niin, sillä välillä valtaa uskon - eiku hjuumorinpuute. Totuus tallaa tässäkin puolitiellä, kultaista keskiviivaa iloisesti puolin  ja toisin hypähdelleen. Ojaan se ei kaadu koskaan. Koko elämä ei voi olla leikkiä ja hauskaa, sen läksyn olen ankarasti oppinut. Mutta ilman hupia hyytyy.

Aika rankkoja vaihteita mahtuu itse kunkin elämään. Kolmenkympin jälkeen tajusin, emme ole kuolemattomia. Tähän on totuttava. Surullisia, vaikeita, ikäviä asioita tapahtuu myös. Samaan aikaan koin suurta rakkautta monin tavoin. Voitin sosiaalisessa lottoarvonnassa, pääsin terapiaan, sain harvojen herkkua.

Lapseni ihmettelivät, mitä siellä terapiassa oikein tapahtuu. Vastasin: - Olen koko ikäni lakaissut ikävät asiat maton alle. Nyt tuo maton alla oleva roskaläjä kasvoi niin korkeaksi, että kompastuin siihen. Terapeutin kanssa siivoamme maton alustan puhtaaksi.

Suru pitää ottaa vakavasti, se pitää kohdata. Iloa tulee tervehtiä riemulla, se pitää kohdata. Tällainen olen, en voi väistää, en piilotua, enää.

Syvä kiitollisuus elämää kohtaan valtaa mieleni. En enää tahdo surra menetettyjä hetkiä, vaan iloita saaduista hetkistä! Voin milloin tahansa palauttaa  hyvää mieleeni, en halua paaduttaa mieltäni muistelemalla iskeviä tikareita, saatuja vihlaisuja. Minulla on tallelokero täynnä mielen kultaa: pöydän yli annettu suukko, voideltu leipä, vastasyntynyt lapsi, poismenneen äidin hymy, elämännälkä, huumorinjano,ohi lehtänyt varpunen.

Katsoin lasteni kanssa Oopperan kummituksen. Vieläkin itkettää. Kuopus sillitti hiuksiani, Ykkönen tapputti olkapäälle ja Kakkonen kyynelehti kanssani. Ooppera on Suurten Tunteiden Taikaa! Eikä meillä tnteita häpeillä, eikä pelätä.

Niinpä ostin lapsilleni (saan lainata, jos tarvitsen) kullalla kirjaillun undulaatinsinisen (blues)takin ja aurinkohatun - joka piti tietenkin laittaa päähän väärin päin, sillä sitähän elämä on: (Nuttu tai) hattu nurin - onni oikein!  Ja kun oikein tarkkaan katson, tulee mieleen lausahdus petolinnun peräpäästä... Joka naisen toivehattu siis! Oikea peljätin siis, varokaa, täältä tulee .... N-A-U-R-U!

8357.jpg