Anna_Lemminger_and_Franz_Burda.jpg
Kuva: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Anna_Lemminger_and_Franz_Burda.jpg

Katsoin Aenne Burdan elämästä kertovan minisarjan YLE Areenasta eilen. https://areena.yle.fi/1-4667020

Pidin, oli huolellista ajankuvaa. HS:n kritiikko sanoo naisasiaa pidettävän väsyttävän tomerasti esillä. Mmh, Suomessa vasta vuoden 1930 avioliittolaki poisti holhoamisen ja julisti aviopuolisot oikeudellisesti tasavertaisiksi. En tunne Saksan lainsäädäntöä, mutta eivät ainakaan aikaisemmin tuota tasavertaisuutta ole saaneet. Annahan ei saanut matkustusviisumia eikä pankkitiliä ilman miehensä suostumusta, joten jokin holhouslainsäädäntö vaikuttaisi siellä vielä sodan jälkeen olleen voimassa. Joten ihan todellisia esteitä naisten uralla etenemisesä tuolloin oli.
 
Oma rakas isänikin kosi työtään rakastavaa kirjanpitäjä-äitiäni vuonna 1949: "Ota minut, niin sinun ei tarvitse enää koskaan tehdä työtä!" Kunnon mies siis kykeni elättämään vaimonsa ja perheensä. Kun itse palasin töihin vuonna 1988 Ykkösen syntymän (1987) jälkeen, kuiskasi äitin vielä kuolinvuoteeltaan minulle: "Ymmärrän, että haluat tehdä työtä!" Kuiskasin takasin: "Toivottavasti saan pian taas jäädä äitiyslomalle!" Kahta seuraavaa äitiyslomaani äitini ei enää nähnyt.
 
Toinen mielenkiintoinen yksityiskohta oli Aennen puolison Franzin poskessa näkyvä arpi (Schmisse). Muistelin, että tämä arpi kuului saksalaiseen opiskelijaperinteeseen, koska todella monella arpi näkyi 1900-luvun alun valokuvissa. Wikipedian mukaan kyse on "badge of honour" jo alkaen vuodelta 1825. Arpi on todistanut miehen olevan "hyvää aviomiesainesta". Hehehe, tässä minisarjassa arpi antoi toisenlaisen kuvan asiasta.

Minua kiinnosti nimenomaan sarjassa esitetty naisen yhteiskunnallisen aseman kuvaus. Toki mukana oli sodan jälkeisen maailman 'kauneudenkaipuuta' - ymmärrettävää sekin! Kun kaikkien vaatteet oli jo vähintään kertaalleen luotu vanhoista HARMAISTA palttoista ja niiden harmaista vuorikankaista, oli ymmärrettävää, että etelän upeat värit (turkoosi, keltainen, punainen jne) herättivät ihmiset taas eloon!
 
https://fi.wikipedia.org/wiki/Avioliittolaki
 
https://en.wikipedia.org/wiki/Dueling_scar
(Artikkelin liitteenä juuri pariskunta Burdan hääkuva!)
 
https://en.wikipedia.org/wiki/Aenne_Burda
 
https://en.wikipedia.org/wiki/Annie_from_Tharau
 
https://www.youtube.com/watch?v=xygBZoPctyY
 
https://www.youtube.com/watch?v=_A0w3QTAvYo