Laadin tämän tekstin pitkän harkinnan ja monen konsultaation tuloksena viestiksi vanhemmalta murrosikäiselle. Sattumalta löysin sen tänään. Vaikkei tämä teema juuri nyt olekaan erityisen ajankohtainen perheessäni, kirjaan sen ITSELLENI muistiin tänne. Ajateltavaa kun tässä on kaikkiin ikäkausiin ja ajankohtiin.


                 Sopimukset tehdään noudatettaviksi, ei rikottaviksi.


 * Eivät aikuisetkaan tottele lakeja siksi, että välttäisivät tuomion, vaan siksi että niin on HYVÄ olla.

 *  Emme laadi sopimuksia, joiden hintana on rakkauden menettäminen, vaan siksi, että minä suojaan Sinua ja itseäni. Sekä aikuiset että lapset/nuoret tarvitsevat unta, ruokaa, liikuntaa ja työtä/koulua.

 *Asiat on aina sovittava muiden kanssa. On nuoruuden harhaa, ettei aikuisena muka tarvitse sopia mistään mitään. Asia on juuri päinvastoin. Vastuu muista kasvaa iän myötä.

 * Pettymykset kuuluvat elämään, ei elämä ole pelkkää onnen tavoittelua. Jokaisen toiveet ja odotukset ovat tärkeitä, siksi on opittava ottamaan muut huomioon. Me kaikki tarvitsemme hyviä hetkiä.

 * Kun nuori tekee virheen, aikuinen puuttuu siihen aina. Vastuu on aina vanhemmalla. Eroa on myös nuoren aikuisen ja vanhemman aikuisen välillä. Kokemus tuo viisautta.

 * Kun pettyy itseensä, tuntee syyllisyyttä. Syyllisyys ei ole vain pahan pelkäämistä, vaan se myös kasvattaa ottamaan vastuuta.

 * Jos lähtee elämään nuoruuttaan humalassa, huumeessa tms, ei koskaan löydä itseään, omaa identiteettiään ja tuhoaa samalla mahdollisuutensa TUNTEA asioita.

 * Jos nyt kohtelet minua, äitiäsi, huonosti, on suuri vaara, että tulevaisuudessa kohtelet omaa vaimoasi/miestäsi myös huonosti. En salli Sinun kohdella minua huonosti. Mieti, minkälaiseksi mieheksi/naiseksi haluat kasvaa.

 * Me ollaan Sun perhe ja siksi me ollaan Susta kiinnostuneita! Sinua rakastetaan!