Kirjoittaminen on hyvä tapa pohtia elämäänsä ja itseään. Toki muitakin. Inhoan näitä muotitermejä, enkä siis halua puhua reflektoimisesta. Jee, refleksit rulaa! Olen valmis myöntämään, että olen elämäni aikana harrastanut erilaisia temppuja, joiden kaikkien tarkoituksena on ollut tarkastella omaa toimintaani tietoisesti. Koska olen hyvin intuitiivinen ja voimakkaasti tunteva, kokeva ihminen, tästä on ollut minulle hyötyä. Joskus joku sanoi minua analyyttiseksi ja pidin sitä vittuiluna. Myöhemmin tajusin, että se oli lausuttu minulle kohteliaisuutena. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Ihminen on outo otus. Psykologia pyrkii selvittämään sen käyttäytymistä edes jotenkin tieteellisesti. Helppoa se ei ole ja eri aikakaudet tarjoavat erilaisia ratkaisumalleja, joihin koetan suhtautua tyynesti. Tämä tieto on meillä nyt, mutta se ei tarkoita, että tämä olisi … totuus.

 

Pohdin, miten suojelemme itseämme. Tapoja on yllättävän monia. Nimittävät niitä defensseiksi. Ukko Freudin keksintöä tämäkin. Ihminen on taitava sopeutumaan, usein toimitaan automaattisesti ja niin nopeasti, ettei edes ehdi tajuta mitä oikein tuli tehneeksi. Minäkuva pysyy vakaana ja mieli ehjänä, kun tiedostamaton mekanismi rientää apuun. Mutta auta armias, jos minä reagoikin sotatilaan koko laivastollaan. Jokainen on joskus havainnut toisessa reaktion, joka löi aivan YLI ja hämmästyneenä jäänyt ihmettelemään, mitä oikein tapahtui.

 

Reaktion on tarkoitus lieventää ahdistusta, mutta totuus ja tietoisuus näyttävät, ainakin sivullisesta, vääristyneiltä. Pelko, ahdistus, tunnottomuus, heikko itsetunto, esimerkiksi saavat meidät heikoksi ja etsimme itsellemme suojaa, joskus jopa vääristynein keinoin. Jotain ihmisen persoonallisuudesta voi päätellä, jos ryhtyy tutkimaan hänen puolustuskeinojaan.

 

Näitä keinoja ovat:

 

Kieltäminen ja torjunta

Järkeistäminen (rationalisointi), eristäminen

Peilaaminen (projektio)

Taantuminen

Idealisointi

Sisäistäminen (introjektio)

Lohkominen

Samaistuminen hyökkääjään

Kaikkivoiva (omnipotentti) kontrolli

Siirtäminen

Symbolisointi

Fantisointi

 

 

Muita defenssejä:

 

acting-out

altruismi

autistinen fantasia

ennakointi

huumori

itsehavannointi

itsevarmuus

liittyminen toisiin

mitätöiminen

passiivinen aggressiivisuus

sublimaatio

tarjotun avun hylkääminen

valittaminen