Kirjoittelen Rooman matkastamme sitä mukaa, kun kykenen ja ehdin. Asuimme viikon Villa Lantessa, Suomen Rooman-instituutissa. Villa Lante on arvokkain Suomen omistuksessa oleva rakennus, aito renessanssihuvila 1500-luvulta. Se on kauniisti kunnostettu ja hyvin hoidettu Suomen taiteen ja tieteen kohtaamiskeskus. 

Näkymä aamukahvipöydästämme oli pökerryttävä: koko Rooma aukenee Gianicolo-kukkalan alla! Oli uskomatonta vetäytyä päivittäisten kiihkeiden turistikierrosten jälkeen ylös vuorille Lanten vihreyteen ja rauhaan. On suuresti kiitollinen tästä kerran elämässä -tilaisuudesta vierailla Villa Lantessa. Erityisesti lasteni hämmästyksestä tiukkivat silmät ja vilpitön uteliaisuus kaikkea näkemäänsä kohtaan saa edelleen kyyneleet silmiini. En ole taidehistoriaa koskaan jälkeläisilleni tuputtanut, mutta silloin tällöin jättänyt suuria kuvakirjoja ikään kuin vahingossa taruttaviksi. Siksi iloni oli niin suurta nähdessäni lasteni tekevän omia löytöjään: - tästä minä pidän! Kun kipinä on syttynyt, tiedän, se ei enää koskaan kokonaan kuole.

www.villalante.org

14926.jpg

Marraskuu on Roomassa usein sateisin kuukausi. Vierailimme Roomassa lokakuun aikana. Kolmena päivänä paistoi aurinko ja asteita oli sopivat parikymmentä. Yhtenä päivänä satoi rankasti ja parina päivänä tihkutteli vettä. Ilma oli kuitenkin lämmin, eikä tuulikaan kylmettänyt meitä.

14927.jpg

Lanten pihalla on viehättävä huvimaja, jossa tupakoitsijat saattoivat tupakoida liki näkymättömissä. Italiassahan on Euroopan tiukin tupakkalaki, joten siellä näki toinen toistaan tyylikkäämpiä donnia ja uomoja Banco Italianan yms. kulmilla tupakoimassa. Kadut ja kujat ovat entisestään ahtaampia, kun sisätiloissa ei saa lainkaan tupakoida.

14929.jpg

Villa Lantea vastapäätä sijaitsee iki-ihana Sant' Angelon linna, jonka huipulta avautuu oiva näkymä Roomaan ja myös Villa Lanteen, joka on tuo kukkulalla näkyvä rakennus. Isäntämme varoittivat ensimmäisenä päivänä kello kahdentoista tykinpamauksesta, joka suoritetaan joka päivä Rooman voiton kunniaksi aivan Lanten kupeesta. Pamaus oli varoituksesta huolimatta niin voimakas, että olimme heittäytyä kaikki maahan sen kuulessamme. Saituimme Pyhän Enkelin kohdalle juuri klo 12 ja saimme kuin saimmekin valokuvan ruudin aiheuttamasta savupilvestä. Oikeita kuulia ei tietenkään ammuta, siinä olisi Lanten alapuolelle majoittuneille nunnille liikaa ihmettelemistä.