Terveydenhuoltomme alennustilasta on kirjoitettu paljon. Pääsen nyt kertomaan päinvastaista. Sain eilen kokea hyvää terveyteni huoltoa ja sairauteni hoitoa. Isoin koettelemus on vielä edessä, mutta alku lupaa hyvää.

eye.jpg

Myönnän. Jännitin vierailuani Silmäklinikalla kovasti. Siihen oli syynä edellinen visiittini melko tarkalleen 19 vuotta sitten. Silloin minua makuutettiin pitkiä aikoja pritseillä, silmiini tiputettiin erilaisia tippoja, niihin kiinnitettiin luuppeja ja lopulta verkkokalvoni ammuttiin repeämistään kohdista takaisin kiinni lasersäteillä.

Tuohon aikaan olin viimeisillä raskaana, Esikoistani odotin. Taisin pyörtyä sillä reissulla, koska en enää aikoihin ollut kyennyt jättivatsani kanssa makaamaan selälläni, verenkierto isoihin laskimoihin tyrehtyi ja taju katosi. Nuori kandi hoksasi: - pyörtyyks tää? En taida ikinä unohtaa, kun toinen kandi lähestyi minua vääntyneen lusikan näköinen kapine kädessään. Pohdin, että testataanko sillä silmämunan kiinnipysyvyyttä.

Lopulta olivat silmäni kirjaimellisesti päähäni ammutut ja punaiset, ja minä pääsin helpottuneena lähtemään. Kävelin aika matkan silloiseen kotiini, Keskuspuiston poikki, yksin. Mahdoin olla näky! Punaiset, turvonneet silmät ja kasvot sekä vaapottava kävely jättimäisen vatsan kanssa.

Vaiva kannatti! Synnytin turvallisesti ja melko vaivattomasti 3 lasta. Verkkokalvoni eivät ole irtoilleet. Andalucialaisen koiran näyt eivät toteutuneet elämässäni.

Eilen sain havaita kaikki pelkoni täysin turhiksi. Silmien tutkimisessa ovat lääketiede, fysiikka ja tekniikka tosiaan lyöneet voittoisaa kättä! Ajat ovat todella toiset. Palvelu oli ystävällistä, tehokasta ja asiantuntevaa. Simiäni skannattiin ja mitattiin erilaisilla laitteilla. Mitään ei enää tungettu silmiini kiinni.

Eräs laite muistutti Alvar Gulligsenin veistosta. Se lepäsi korkealla pöydällä kuin ameeba, jonka sisälle oli maalattu mustavalkoisin renkain maalitaulu, jossa oli muutama valopiste ja skannauspiste. Minua laite huvitti ja pyysin, että saisinko tästä samantien loppuelämän käsittävän onnellisuushyponoosin. Eivät luvanneet. Mutta taidan hieman itse uskoa teoriaani.

-----------------

Minulta leikataan harmaakaihi molemmista silmistä. Lisäksi saan molempiin silmiini näkökykyäni korjaavat linssit (nyt näköni on -13). Oikean silmän hajataitteisuus korjataan myös kolmella viillolla. Oikean silmän kolme erillistä operaatiota kestävät tunnin. Ensimmäinen leikkaus on jo 21.11. ja toinen 5.12.

Muistan, että kävin lapsena pyhäkoulussa. Pyhäkoulun täti kehoitti vuoropuheluun Yläkerran Sedän kanssa. Illalla makasin sängyssä ja pohdin asiaa. 

- Kuule, Yläkerran Herra, jos sulla ei oo kauhee kiire, ja sattuisit ehtimään täällä päin käymään, niin ilahtuisin pienestä jutusta. Voisit järkätä homman niin, että aamulla kun herään, niin näkisin kunnolla. Muista hoitaa muita myös ja suurkiitos sulle kaikesta, mitä ikinä hommaatkaan.

Nyt on tunne, että tuo aamu voi olla aika lähellä.