Kuva: http://www.illume.fi/old/Suomenkielinen/Sivut/Filmit/helsinki.html


Helsinkini,
olet minussa, vaikka uitin sinua itsestäni
Munkkiniemessä, Vuosaaressa, Hietsussa,
Suokissa, Pihliksessä, Stadikalla, Kumpulassa.

Helsinkini,
olet minussa, vaikka kiskoin sinua itsestäni
Lintsillä, Elukalla, lekskolanissa, skutsissa,
peruskoulussa, kaltseilla, lukiossa, böndellä.

Helsinkini,
olet minussa, ja rakastin sinua itsessäni
lumihangessa, rakennustelineillä, parvekkeella
porttikongissa, Ridiksellä, lähiössä, Huvilakadulla.

Helsinkini,
olet minussa, rakastan maisemaa meissä,
muistoissa, haaveissa, painajaisissa, ajatuksissa,
katseessa, janossa, hajussa, maussa, lapsissani.

                                     *                 *               *

Peter von Bagh vakuuttaa minut uudeellen ja uudelleen. Saa sanoa isosti, saa puhua tunteella, saa käyttää värikästä, maalailevaa, kaunista kieltä! Saa, kun sen osaa tehdä tyylillä ja sydämellä. Helsingin Juhlaviikkojen avajaisiltana istuuduin Bio Rexin punaisille penkeille ja katselin saliin valuvia kansalaisia. Heitä yhdisti kiinnostus dokumenttielokuvaan, jonka sankari on kokonainen kaupunki, Helsinki. Ohjaajana mies, jolle elokuvan historian tuntemus yhdistyy laajaan kuvataiteen ja kirjallisuuden tuntemukseen: von Bagh - elokuvakertomusten mestari.

Helsinki, ikuisesti -dokumentissa von Bagh yhdistää elokuvaklippejä kirjailijoiden teksteihin, leikkaa sekaan maalauksia ja valokuvia. Kun kaupunkilaiset hämmästelevät Zeppeliiniä Helsingin kattojen yllä, huomaa von Bagh väen olevan yhtä kiinnostunut kuvaajan kamerasta kuin taivalla lipuvasta valaasta.

Kamerassa on taikaa! Upeaa on nähdä muutaman sekunnin välein Tauno Palon nuoret, hämmästyneet kasvot ja 53-vuotiaan herrasmies-Palon yllättynyt ilme kasvoilla: sama mies, sama läsnäolo! Diktoniuksen ja Valan runot, Problemsin Katupoikien laulu, valkeat poliisikäsineet, Jörn Donnerin tapa nähdä Helsinki, Lasse Mårtenssonin Lähden stadiin -biisi, Eduskuntatalon rakennusvaiheet - kaikesta tästä syntyy historiallinen kokemus, yhteinen muisto kaupungista nimeltä Helsinki.

http://www.ses.fi/fi/elokuva.asp?id=887

http://www.nelonen.fi/uutiset/uutinen.asp?cat=5&d=38879