"Suomalainen kansanusko on ennen kaikkea sanojen uskoa: uskoa sanoihin ja niiden voimaan. Tärkein perintö, jonka ihminen saattoi jättää, olivat sanat. Niiden oikeaan osaamiseen perustui yhteisön tasapainon säilyminen ja kriisien voittaminen. Juuri sanoihin kiteytyi voima, mahti ja osaaminen. Sanan voimalla saattoi laulaa suohon, parantaa ja tuhota.

Kirsti Simonsuuren mukaan suomenkieliset tekstit eivät avaudu helposti anglosaksisen ja ranskalaisen kirjallisuuden lukijoille, koska suomen kieli ei kuulu indoeurooppalalisiin kieliin ja sen mytologia on samanistinen. Koko ajattelu perustuu erilaisiin lähtökohtiin. Suomalaisten runoilijoiden kieleltä puuttuu eurooppalainen historia. Simonsuuren mukaan suomen kielen sanasto samoin kuin syvärakenne virtaavat muualta."    --> Kirjasta Lumen ja valon kansa (Hyry-Pentikäinen-Pentikäinen)

Nämä jäivät mieleen myös: samaa tarkoittavat: Sielu, itse, henki, löyly - huomista ajatellen. Me suomalaiset löylytämme itseämme löylyissä henkeen. Ei ihme jos viihdymme löylyssä, saunassa. Siellä siis puhdistettiin myös henki ja sielu.

Rrrrrkastan sanoja. Siksi kirjoitan, vaikka en osaisikaan, vaikka uuvuttaisinkin, vaikka pysähtyisinkin. Oli aika, jolloin sanat pakenivat minua. Olen saamassa sanoja takaisin. Se on minun iso iloni. Minun henkireikä, tirkistysreikä, miksei persreikäkin, minun jälkeni, perintöni. Ei sen niin juhlallista tarvitse olla, mutta jälki jättöistä kyllä. Jälki jossain, vaikka mahdollisesti nagasakina räjähtävässä bittitaivaassa.

Pirkko Saisio kirjoittaa kuin hengittäisi sanoja. Niitä lukee välillä huokaillen, huohottaen, hetkittäin kuin unohtaisi kaiken, jopa hengittämisen, yksittäisen sanan kauneuden vuoksi. Sellaista kirjoittamista ihailen. Siinä on myös transsia, friikkiä ja fundamentalismia.

Tässä massa, tällä vaivaisella kielellä, me puhumme puhelimiimme ja kirjoitamme koneillamme, kuin joutsenlaulua ikään. Ei, ei onnistu kuolemaan tämä pieni, visainen kieli, jota harvat osaavat. Luonani asui pari viikkoa teinityttö Saksanmaalta. Tytön kapeassa kaulassa roikkunut Heartagrammi paljasti hänen suomen kilen rakkautensa syyn, ja intohimon hämärän kohteen. Valoisa Ville Him-yhtyeestä oli saanut tytön kiinnostumaan kielestämme ja viileästä maastamme. Rakkaus ravitsee kieltä.