<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Oi onnea! Sain tiedon kihlautumisesta – kaksi elämässään jo paljon ehtinyttä uskalsivat astua askeleen eteenpäin ja sitoutua toisiinsa. Minä keräilen näitä optimistisia kokemuksia ja onnellisia sattumuksia. Tarvitsen hyviä uutisia. Uskon, että me kaikki kaipaamme hyvää elämäämme.

 

14928.jpg

 

(Hääpari kuvattavana Roomassa syksyllä 2005. Sulho oli erittäin huolehtivainen ja morsian hämmentynyt pukunsa laahuksen kanssa)

 

Rakkautta ja raunioita - parisuhteen onnistumisen eväät?

 

Monenlaisia listauksia olen elämäni aikana nähnyt. Listoilla ei suhdetta tietenkään saada toimivaksi, mutta tietyt perusedellytykset ihmissuhde vaatinee onnistuakseen.

 

Usein on vaikeaa yhdistää läheisyyden ja erillisyyden (autonomia) tarpeet parisuhteessa. Aikuisen ihmisen psyykkiselle ja miksei fyysisellekin hyvin voinnille onnistunut parisuhde on tärkeä.

 

Lapsuudenkodin malli on keskeinen parisuhdetta muodostettaessa. Varhaiset vuorovaikutussuhteet ovat ratkaisevan merkitseviä ihmiskuvan muotoutumiselle, sille miten suhtaudun itseeni ja muihin. Lapsuudenkodissaan rakkautta saanut ihminen kykenee liittymään aikuisena toiseen ihmiseen turvallisesti ja aidosti. Hän kykenee ilmaisemaan tunteensa moninaisesti ja kykenee ottamaan toisen tunteet huomioon.

 

Parisuhteelta odotetaan rakkautta, läheisyyttä, avoimuutta, luottamusta, rehellisyyttä, jatkuvuutta, turvaa ja suojaa.

 

Onnistuneen parisuhteen eräs avain on tietty samankaltaisuus persoonallisuuden ja temperamentin suhteen. Aivan vakkaa ei silti kannen kannata valita, sillä silloin saattaa tylsyys uhata. Ripaus särmää suolaa sopan maistuvaksi. Parisuhteeseen kuuluu pieni, varovainen särmien hionta ja haasteellisuus.

 

Kasvatuspsykologian prof. Kaarina Määttä, Lapin yliopistosta, pohtii rakkaussuhteen ja arkitodellisuuden törmäyskurssia. Määtän mukaan on todellinen haaste estää suhteen latistuminen, väsymys ja ikävystyminen arjen rutiinien keskellä. Tällöin testataan, onko parilla tarpeeksi mielikuvitusta, huumoria ja tahtoa selvitä ongelmistaan. Parisuhteessa molempien tulee antaa toiselle riittävästi tilaa ja on myös osattava ottaa oma tilansa. Kumpikin säilyttää oman yksilöllisyytensä ja sallii sen myös toiselle.

 

Parisuhde on aina matka, prosessi. Yksilöt ovat erivaiheissa, matkaa ei tehdä aina tasatahtia. Silloin voi edempänä kulkeva joutua tahtomaan enemmän, hänen on tahdottava jatkaa, vaikka toinen hidastaa, ja päinvastoin. Hyvä on muistaa, että suhde on aina vapaaehtoinen, kahden valinta. Kahdesta minästä rakennetaan me.

 

Toimivan parisuhteen listauksia löytyy mm.<?xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" /><?xml:namespace prefix = w ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:word" />

http://www.vaestoliitto.fi/toimiva_parisuhde/

http://www.tukiasema.net/teemat/artikkeli.asp?docID=362