Löysin laatikostani paperinpalasen, johon olen kymmenisen vuotta sitten kirjannut itselleni seuraavan tehtävän (tämän olen poiminut jostain psykologian oppikirjasta, valitettavasti lähde ei ole tiedossa). Kirjaan tehtävän tänne blogiini siten, kun sen olen muistilapulleni kirjoittanut. Aion tehdä ns. perhekartan joskus itselleni, en tänne, enkä muillekaan. Haluan miettiä rauhassa ihmissuhteitani, niiden kehitystä ja kaarta. Haluan nähdä oman sateenkaareni.

Tästä tämän voinee kukin kopioida itselleen, pohtia perhesuhteitaan ja niiden jälkeisiä ihmissuhteitaan. Emme elä taustoitta emmekä blancona. On hyvä muistaa, että ihmset ympärillämme reagoivat asioihin kovin eri tavoin, takapeiliinsä katsoen. Siksi ei pidä hämmentyä toisten reaktioista, vaikka ne olisivat yllättäviäkin. Muut kun eivät näe minun taustapeiliini ja päinvastoin. Toivottavasti ymmärrys edes hieman lisääntyisi, eikä turha syyllisyys tai raivo, pettymys..

Lapsuuden perhekartta (genogrammi)

1. Piirrä itsesi ympyrään keskelle paperia.

2. Sijoita läheiset ihmisesi kukin omaan ympyrään. Sitä suurempi ympyrä, mitä voimakkaammin ko.  ihminen vaikutti sinuun.

3. Sijoita nykyään vaikuttavat ihmissuhteesi lapsuuden perhekarttaan tai tee heistä oma kartta. Etsi vastaavuuksia.

4. Käy läpi parhaimmat / hankalimmat ihmissuhteesi perheessä, työssä, ystävyyssuhteissa ja mieti mitä yhtäläisyyksiä löydät. Ketä rakastat, kunnioitat, ihailet, arkailet, pelkäät. Kenelle et uskalla ilmaista tunteitasi suoraan?