Tutkimusten mukaan alle kouluikäinen nauraa 300 kertaa päivässä. Suomalainen aikuinen nauraa enää noin 15 kertaa, yhteensä kuusi minuuttia päivän aikana. Vakavaksi vetää vanheneminen, ainakin Suomessa. Lapsi osaa nauraa uusille asioille, kohdata ne uteliaana ja avoimena.

Yksinään on hankala nauraa. Yksinäinen metsämies ei pöllimetsässä paljoa hekotellut, kämpillä porukassa ehkä, ainakin jos kaverin villasukka syttyi lämmitellessä tuleen. Stressaantunut ja uupunut ihminen ei aina jaksa nähdä asioiden vitsikkäitä puolia. Tosin jokainen on varmasti kokenut yliväsyneen ihmisen hysteerisen naurukohtauksen, jota ei tahdo poikki saada, ei sitten millään.

Nauru on vahvasti sosiaalista, se joko tarttuu tai herättää torjuntaa, ja voi myös loukata toisia. Yhteisöille muodostuu useille oma kielensä, jonka pohjalta ryhmät rakentavat myös huumorinsa. Ryhmän ulkopuolisen on vaikea ymmärtää, miksi kaikki purskahtavat nauruun, kun sanoo sanan 'tiskikone'. Erittäin vaativissa olosuhteissa huumorilla helpotetaan omaa ja muiden oloa. Esim. vaikeasti vammaisten lasten vanhemmat saattavat heittää keskenään läppää, joka muiden korvissa kuulostaa rajulta.

Nauru ainakin virkistää, rentouttaa ja treenaa vatsalihaksia. Väittävät, että kahden minuutin nauru vastaa 45 minuutin rentoutumista. Nauramisen on todettu vapauttavan endorfiineja, nostavan kipukynnystä ja poistavan stressiä. Nauru myös lievittää jännitystä ja pelkoa. Tosin joskus pelko ja hämmennys myös voivat laukaista naurun. Tämän huomaa välillä leffateatterissa, kun lähes aina joku nauraa ns. väärässä kohdassa

Istuin yksin koneella, mutta tämän kunnianarvoisan Naurumestarin seurassa ei voi olla nauramatta mukana. Yrittäkää, jos kykenette:

http://www.youtube.com/watch?v=5P6UU6m3cqk

Aiheesta lisää esim:  http://www.leikkimieli.fi/juttu.php